Od července 2021 se stalo náhradní výživné realitou. Řešilo se celých 15 letech a nyní konečně vstoupilo v platnost. Začalo pomáhat samoživitelkám a samoživitelům, kterým druhý rodič neplatí výživné, a to i přes soudní vymáhání. Tato situace není přitom nijak ojedinělá, potýká se s ní nejméně 24 tisíc dětí. O náhradní výživné lze žádat od začátku července na Úřadu práce. Tento článek přináší základní informace o této dávce.

Máte nárok na náhradní výživné?

K tomu, aby měl člověk nárok na tuto dávku, je nutné splnit následující podmínky:

  1. Musí být soudem stanovené výživné či schválená dohoda o výživném,
  2. Dítě musí být nezaopatřené,
  3. Dítě má trvalý pobyt i bydliště na území ČR,
  4. Musí být zahájen proces vymáhání dlužného výživného.

Jakou částku mohu získat?

Tato dávka odpovídá soudem stanovené částce. Pokud nedostáváte od druhého rodiče celou částku, dostanete tolik, kolik určil soud. Maximální výše náhradního výživného je 3 000 Kč za měsíc. V případě, že vám druhý rodič dává jen část výživného, pak vám vyplacené náhradní výživné dorovná nezaplacenou částku, i v tomto případě je maximální výše dávky 3 000 Kč za měsíc. Jestliže dostáváte od druhého rodiče výživné v nepravidelných intervalech v různých částkách, vypočítá se průměr neplaceného výživného za poslední 4 měsíce.

Jak mám postupovat při vyřízení této dávky?

S vyřízením dávky vám pomohou zaměstnanci Úřadu práce ČR. Obraťte se na pracoviště ÚP ČR v místě svého bydliště.

Je nutné vyplnit formulář a poté doložit všechny nezbytné dokumenty.

Kdy dostanete peníze?

Pokud vám ÚP ČR schválil náhradní výživné, pak vám budou peníze vyplaceny v následujícím měsíci.

Je potřeba dokládat další dokumenty během pobírání dávky?

Po schválení žádosti budete mít povinnost každé 4 měsíce dokládat, jak bylo druhým rodičem hrazeno výživné v minulých 4 měsících. Pokud však dojde k nějaké změně dříve, je nutné tuto skutečnost nahlásit na ÚP ČR nejpozději do 8 dnů.

Jak dlouho je možné pobírat tuto dávku?

Dávku je možné pobírat až po dobu 24 měsíců. Do této doby se započítává skutečná doba, během které druhý rodič neplatí výživné.