Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo podpořit dohromady 1 400 projektů s částkou bezmála 4,2 miliardy korun. Obce získají dotace díky programu Podpora rozvoje regionů 2019+, jenž se zaměřuje na zlepšení kvality života obyvatel, posílení atraktivity prostoru obce a rozvoj regionů. Téměř 1,9 miliardy korun bude investováno do obnovy místních komunikací a bezmála 1,5 miliardy korun půjde na rekonstrukci veřejných budov.

Dotace v rámci programu Podpora rozvoje regionů jsou určeny pro obce do 3 000 obyvatel. Poskytuje však také dotační tituly, a to na obnovení místních komunikací, sportovní infrastruktury či na rekonstrukci budov pro veřejnost, pro obce mající více než 3 000 obyvatel. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová si velmi cení toho, že i letos je možné věnovat tak vysokou dotaci na rekonstrukci a modernizaci obecní infrastruktury. Dle ní dosahuje celková poptávka v tomto programu více než 13 miliard korun. To bude jeden z důležitých argumentů, který využije během vyjednávání rozdělení výzev pro podávání žádostí o dotace na příští rok.

V rámci dotací z programu Podpora rozvoje regionů 2019+ se obnoví místní komunikace, proběhne rekonstrukce školek a škol – v této oblasti budou rekonstruovány učebny, společné prostory a také sociální zařízení. Další oblastí zájmu bude rekonstrukce kulturních domů, knihoven či obecních a městských úřadů. Jejich obnova povede ke zkvalitnění života místních obyvatel. Dohromady se Ministerstvo pro místní rozvoj zaměří na podporu 1400 projektů za bezmála 4,2 miliardy korun. To povede k rozvoji obcí a měst v Česku.

Pokud vás zajímají konkrétní schválené projekty, jejich přehled naleznete zde.