Pokud máte v plánu si během letošní zimy zajet zalyžovat do Rakouska, pak si přečtěte následující článek. Přinášíme vám informace související s cestou do Rakouska a lyžováním v tamních střediscích. Vzhledem k tomu, že se situace ohledně Covid-19 neustále mění, doporučujeme si před cestou zjistit aktuální opatření. 

(informace aktuální k 28.9.2021)

Vstup do Rakouska 

Příjezd ze zemí s nízkou mírou nákazy je možný bez karantény. To se vztahuje k většině evropských zemí. Při příjezdu do Rakouska budete potřebovat negativní test na Covid-19, potvrzení o očkování nebo o prodělání tohoto onemocnění. Jedná se o pravidlo 3-O. V případě kontroly musíte předložit jedno z těchto potvrzení, a to v německém nebo anglickém jazyce. Pokud nemáte ani jeden z těchto dokumentů, budete muset jít do 24 hodin v Rakousku na PCR nebo antigenní test. 

Pravidla pro lyžování v Rakousku 

Provozovatelé lanovek a vleků budou moci přepravit jen jedince, kteří se prokáží dokumentem o očkování proti Covid-19 nebo o prodělání této nemoci. Další variantou je prokázání se negativním testem na toto onemocnění. Během lyžování nebudou vyžadovány rozestupy ani omezení kapacity. Nošení respirátorů FFP2 však bude povinné. 

V případě, že naroste vytíženost jednotek intenzivní péče v souvislosti s pacienty s Covid-19, budou platit přísnější pravidla pro neočkované návštěvníky. Při zhoršení situace nebudou moci neočkovaní jedinci chodit do horských restaurací a barů. Provozovatelé lanovek, restaurací a barů by dále nemohli uznávat samotesty. Při dalším navýšení pacientů na jednotkách intenzivní péče by nemohli uznávat antigenní testy a zpřísnily by se PCR testy. 

Otevřená jsou již lyžařská střediska na ledovcích Pitztal, Hintertux a Sölden. V období mezi 8. až 10. říjnem proběhne slavnostní zahájení střediska Kaunertal. Na Stubaiském ledovci sezóna začne dle sněhových podmínek začátkem října. 

Aktuální informace ohledně cestování do Rakouska sledujte zde