BESIP a Česká asociace pojišťoven připravila netradiční roadshow, která návštěvníkům přiblíží prožitek z vážné dopravní nehody. V mnoha městech České republiky se během srpna a září jedinci budou moci přesvědčit o tom, že se nevyplácí spěchat. Tuto expozici doplní edukativní část, která vyvrací běžné mýty o rychlosti a nabídne také osobní svědectví viníků dopravních nehod.

Nepřiměřená rychlost je v naší zemi nejčastější příčinou tragických dopravních nehod. Dle průzkumu celých 86% Čechů překračuje povolenou rychlost. Vzhledem k tomu, že holá fakta nestačí k předcházení smrtelným dopravním nehodám, připravená roadshow jde cestou silných emocí. Pomocí této roadshow se lidé přenesou na místo tragické dopravní nehody, která jim přiblíží, jaké pocity a myšlenky prožívají řidiči, kteří se setkali s touto hroznou situací na vlastní kůži. Takto roadshow okomentoval vedoucí BESIP, Tomáš Neřold.

Expozice bude rozdělena do tří částí. V první části návštěvník zahájí svou imaginární jízdu autem, při které má různé důvody, proč spěchat. V druhé části přichází šok – virtuálně simulovaná dopravní nehoda. Návštěvníci si prožijí silný emoční zážitek a poté následuje edukativní zóna, která je seznámí s osobními prožitky viníků dopravních nehod a ostatními významnými informacemi.

Kvůli tomu, že se řidiči snaží dohnat ztracené minuty, na cestách zbytečně umírají lidé. Nestíháme dohodnutou schůzku, zažíváme stres v práci – to jsou časté důvody, proč lidé překračují povolenou rychlost. Díky ušetření pár minut riskujeme všechno, což si málokdo uvědomuje. Kampaň Zpomal, dokud není skutečně pozdě se snaží vyvolat v lidech silné emoce a docílit toho, aby si uvědomovali možné dopady svého chování. Těmito slovy se k preventivním aktivitám vyjádřila Milada Veselá, vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven. Roadshow navazuje na dokument 13 minut od Víta Klusáka.

Přehled akcí, na kterých můžete roadshow zažít